Telefon

En telefon kan aldrig ersätta en VHF-radio ombord. En telefon (mobil eller satellit) används för att ringa hem när allt är bra. Annan kommunikationsutrustning ska användas i nödsituationer.

Mobiltelefoni


Slagtålig mobiltelefon

En mobiltelefon har i praktiken alla människor som seglar idag. Tekniken bakom mobiltelefonen är att det SIM-kort som sitter i telefonen styr vilken operatör som telefonen använder sig utav (och utomlands kan använda sig utav). Det är normalt mycket enkelt att byta operatör i Sverige eller utomlands genom att skaffa ett nytt SIM-kort.

Operatören har sedan ett mycket stort antal antenner (basstationer) runt om i landet. Ute på landsbygden kan de så så glest som var 30:e kilometer men i städer där många mobiltelefoner finns på en liten yta sitter de mycket tätare. Ibland med bara några 100 meters mellanrum.

Alla basstationer kommunicerar med varandra och operatörens centralutrustning som i sin tur kommunicerar med andra operatörer och andra typer av telefonutrustningar. Därför går det exempelvis utmärkt att ringa ifrån en GSM-telefon i Sverige till en satellittelefon som befinner sig i Antarktis.

Mobilt bredband

Via mobilnätet ansluter man sig idag mycket enkelt till internet med sin telefon, modem för mobilt bredband eller en ren bredbandsrouter för mobilnätet. Att ha en WiFi-router i båten för mobilt bredband gör att endast ett lokalt SM-kort/mobilt bredbandsabonnemang behövs ombord. Via routerns WiFi kan då alla datorer, surfplattor och telefoner ansluta sig till internet.

Fördelar

  • Billiga i inköp och finns i ett nära nog oändligt utbud av olika modeller.
  • Alla har dem...
  • Lätt att utbyta telefonnummer och ringa till den man vill få tag på.
  • Alla samtal är privata - de hörs bara av dig och den du talar med.

Nackdelar / Brister

  • Fungerar endast kustnära och inte ute till havs.
  • Utan ett lokalt abonnemang kan det bli extremt dyrt om man ringer, svarar på samtal eller surfar med sitt svenska abonnemang när man är utomlands. Notera att det även får betala när du besvarar ett samtal eller om ett samtal går till din telefonsvarare!
  • Tål sällan fukt, stötar eller vatten. Kan skyddas genom att telefonen placeras i en "dry-bag".
  • Batteriet håller bara i några timmar - sen måste det laddas.
  • I en nödsituation så kan bara den du ringt upp för att larma höra dig. Inga andra fartyg i närheten hör eller vet om att du är i nöd. För nödsamtal bör mobiltelefonen därför INTE används. Där använder man med fördel VHF-radion istället.

Tips

  • Ha telefonen placerad i en hållare så att det är lätt att hitta den. Och ordna helst med laddning så att telefonen alltid är fulladdad.
  • Ha gärna en "dry-bag" till telefonen som skyddar den mot fukt och väta om du tar med telefonen upp ifrån ruffen. Eller köp en mobiltelefon som redan ifrån början tål vatten.
  • Använd helst inte ett svenskt SIM-kort i utlandet. Skaffa lokala SIM-kort för att undvika mycket otrevliga telefonräkningar vid hemkomsten (som i extremfall kan uppgå till tiotusentalskronor).


Satellittelefon


Iridium telefon

Med en satellittelefon går det att ringa (och bli uppringd) från (oftast) vilket position som helst på jorden ifrån vilken annan telefon (oavsett teknik eller position). Det går således utmärkt att mitt ute på Atlanten ringa sin gamla mormor som har en vanligt "tråd-telefon" hemma i sin lägenhet och berätta hur man har det efter en vecka ute på havet.

Det finns ett antal olika satellitnät att välja mellan när man köper sin satellittelefon och skaffar ett abonnemang till denna.

Tekniken bygger på att det ute i rymden är placerat ett antal satelliter varmed ens telefon kommunicerar. Satelliterna i det satellitnät man använder sig utav kommunicerar med några "centraler" runt om jorden som fördelar samtalet till/från ens telefon och den man ringer eller bli uppringd utav.

Fördelar


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.





Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMa



Sidan ändrades senast 2024-02-18 19:29 och är visad 1390 gånger.